P3 kan ikke leve op til eget slogan
Af Tanja Thybo, cand.scient., ph.d.-studerende og tilknyttet feministisk forum

Artikel bragt i Berlingske Tidende 27. marts 2004

Det man hører, er man selv…Sådan lyder P3s slogan, der sendes ud i æteren adskillige gange dagligt. Desværre er der mere sandhed i udsagnet, end man måske umiddelbart tænker over. Det er derfor nødvendigt, at P3 reflekterer over, hvad millioner af husstande må lægge øre til.
Lørdag den 20. marts 2004 kørte udsendelsen “Mads og monopolet”. Studievært Mads Steffensen får hjælp af tre kendte danskere (det såkaldte Monopol) til at besvare alverdens af lytternes spørgsmål. I præsentationen af dagens Monopol kunne man høre følgende – og jeg citerer frit efter hukommelsen: “Paula Larrain er mor til en søn, hun er studievært på DR nyheder, hun har tidligere beskæftiget sig med…osv. Mads Christensen er modeekspert, han har tidligere udgivet bogen… og tidligere medvirket i….Desuden har han en en søn og endnu en søn er på vej. Naser Khader er medlem af Folketinget for de radikale. Han var den første invandrer, der blev medlem af Folketinget. Han har en datter.”
Ved at præsentere de tre kendte ”Monopol” danskere på denne måde, så fremstiller P3 kvinden Paula Larrain som først og fremmest mor. Først i anden række er hun studievært, mens de to mænd først identificeres i kraft af deres erhverv og først i anden række som fædre. En kanal som P3, der slår på at være de unges kanal burde ikke på denne måde reproducere et stereotypt billede af hvad mænd og kvinder er. P3 skal ikke spille med på myten om, at kvinder først og fremmest er mødre, og kun i anden række repræsenteres ved deres job. Ligesom P3 ikke skal medvirke til at mænd forbindes med deres karriere før de forbindes med deres rolle som fædre eller med deres børn. For man bliver nemlig det, man hører, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan DR og P3 repræsenterer kvinder og mænd.
Så tag jer sammen P3, hvis I ellers tror på jeres eget slogan!


Forsiden - Hvem er vi? - Synspunkter - Kalender - Bøger - Film - Links
feministiskforum@feministiskforum.dk