Modbilleder
Af Rikke Andreassen, Mette Fink-Nielsen og Mette Liv Mertz, feministisk forum

Svar på avisartikel af Pernille Ammitzbøll. Burde være blevet bragt i Jyllands-Posten umiddelbart efter 2. juli 2001.

1: Kvinderådet - en organisation med 100 års erfaring med at arbejde for kvinders rettigheder - og feministisk forum, der blev etableret i slutningen af 1990'erne, mødes efteråret 2000 for at diskutere, hvordan de kan samarbejde. Begge organisationer står uforstående over for mediernes travlhed med at etablere et dybt skel mellem de 'gamle' og de 'unge' feminister; et skel der får Kvinderådet og feministisk forum til at fremstå som modsætninger til hinanden. Men på ganske mange punkter vil vi det samme, selv om vi ofte går hver vore veje og bruger forskellige ord. Feminismer skifter, fokus skifter, eftersom rammerne for det, vi taler om, ændres.

2: En ung kvinde taler i mikrofonen. Hun fortæller om sit liv som ung dansk kvinde - og muslim. Om hvordan de to sider af samme person ikke synes forenelige i dagens Danmark, selv om hun er og føler sig ligeså dansk som de andre unge kvinder i salen. Hun bærer tørklæde - men lever absolut ikke op til de karakteristika der ofte følger med den stereotype forestilling om tørklæder: Formummede kvinder der må finde sig i omskæring, undertrykkelse og tvangsægteskaber. I sådanne stereotyper bliver et synligt overfladisk karakteristika som tørklædet vigtigere end alle andre tilhørsforhold. Tørklædet mobiliserer straks en række velkendte koblinger: modernitet versus tradition, sekulariseret kristendom versus patriarkalsk og tilbagestående islam, emanciperede kønsrelationer versus generel kvindeundertrykkelse. Og det uanset at tørklædets bærer er en ung moderne, frigjort kvinde under uddannelse og med sine meningers mod.

3: Salen i Indre Bys Medborgerhus i København er fyldt med kvinder, flest unge, men også vores forældregeneration. Med og uden tørklæder, med og uden blå øjne, med og uden accent. Vi er her for at tale om vores liv som unge kvinder i Danmark anno 2000. Kvinder der er født i og udenfor Danmark, kvinder med forskellige erfaringer og forhåbninger. Datoen er 2. december 2000. Mødet "Hvordan opleves det at være kvinde i Danmark anno 2000" er arrangeret af feministisk forum og Kvinderådet i fællesskab. Det bliver en inspirerende dag, hvor vi taler sammen på tværs af alle de skel verden omkring os - og også vi selv - ofte har travlt med at etablere.

Sover I, medier?

Pernille Ammitzbøll får i sin artikel: "Sover du, søster?" i JP søndag d. 1. juli etableret en hel del ensidige billeder af indvandrerkvinder som undertrykte og uden stemme, og af ny- og gammelfeminister som passive.
Lad os håbe at medierne fremover vil have større interesse i at dække arrangementer af ovennævnte type og de mange positive oplevelser og samarbejdsrelationer der udspringer af dem.Forsiden - Hvem er vi? - Synspunkter - Kalender - Bøger - Film - Links
feministiskforum@feministiskforum.dk