Tilbage til forsiden
Pressemeddelelse

Kønsdebatten ruller henover landet

"Er man dreng nok, hvis man både dyrker ishockey, aktiekurser og kærlighedspoesi? Er man pige nok, hvis man både passer børn, baller og business school? Er man god nok, hvis man er køn nok?" Sådan spørger kvinderne og mændene bag projektet Køn Nok?, når de her i efteråret drager ud på landets ungdomsuddannelser for at diskutere køn, seksualitet og ligestilling.

"I kølvandet på antologierne Pikstormerne, Nu er det nok. Så er det sagt, Fisseflokken og Hvordan mand? verserede der en heftig debat i medierne. Nogle af os i feministisk forum syntes dog, at der gik lidt for meget københavneri i kønsdebatten. Derfor besluttede vi, at vi ville tage ud i landet og debattere køn på ungdomsuddannelserne. Kønsdebatten er nemlig mere end en døgnflue i medierne. Ligestilling mellem kønnene vil altid være et led i et demokratisk projekt. Mand eller kvinde - alle skal have samme muligheder for at agere i samfundet. Og hvordan det kan lade sig gøre vil vi gerne diskutere med de unge", siger cand.scient.pol. Lisa Cassina, en af projektkoordinatorerne i Køn Nok?.

Det er en bredt sammensat gruppe af mænd og kvinder mellem 20 og 35 år , som tager rundt på skolerne. Nogle har været med til at skrive antologierne — andre har ikke, men er interesseret i kønspolitik. Nogle mener ét om køn, ligestilling, feminisme — andre mener noget andet.

Fælles for alle, der deltager i Køn Nok?, er dog, at de er enige om, at køn gør en forskel. De forventninger, henholdsvis mænd og kvinder møder, får betydning for valg af venner, kærester, uddannelse, arbejde og fritidsinteresser. Det personlige liv, men også samfundsudviklingen er præget af de herskende forestillinger om, hvad rigtige drenge/mænd og rigtige piger/ kvinder er og gør.

Selvom vi har været syv projektkoordinatorer har det været et stort arbejde at få Køn Nok? op at køre. Vi har lavet et temahæfte, som eleverne kan skrive stile ud fra, vi har lavet plakater brochure etc. Alt imens de fleste af os enten har fuldtidsjob eller studerer. Men da jeg her i foråret deltog i et pilotprojekt, hvor vi var ude at prøve vores show af, var det bestemt alle anstrengelserne værd. Det var inspirerende og tankevækkende at tale med eleverne. Jeg glæder mig meget til besøgene. Og så glæder jeg mig til, at vi får gang i den hjemmeside, vi har lavet til lejligheden. Den kommer til at fungere som en slags oplagstavle, hvor man kan gå ind og skrive sin holdning til hvorfor der f.eks. er forskellige spilleregler for, hvordan piger og drenge må opføre sig til fester", fortæller cand.scient.pol. Asser Berling-Rasmussen, der også er projektkoordinator.

-----

Køn Nok? blev støttet af det nu hedengangne Videnscenter for Ligestilling og var udelukkende baseret på frivillig arbejdskraft. Derfor var det muligt at tilbyde ungdomsuddannelserne debatarrangementet gratis. Selve arrangementet bestod af en fælles præsentation med Powerpoint show, musik og oplæg. Derefter var der diskussion i klasserne, hvor en kvinde og en mand fra Køn Nok? stod for at sætte debatten i gang.

Køn Nok? lagde bl.a. turen forbi Slagelse d. 18.09.01, Nørresundby d. 21.09.01, Kolding d. 26.09.01, Roskilde d. 27.09.01, Odense d. 28.09.01 og Nakskov d. 04.10.01.

Som en del af projektet kunne man indtil 13.03.2005 også finde et debatforum på dette site. Det er nu lukket.